Eendenborst met rode biet carpaccio

Karolien, 30/08/2016

Ingrediënteneendenborst_biet_30

250 g eendenborstfilet
400 g rode bieten
4 dikke aardappels
40 g pijnboompitjes
50 ml gesmolten soja bakboter
50 ml olijfolie
(verse) look
(verse) tijm
2 el balsamicoazijn
1 tl mosterd
1 tl honing
6 el olijfolie
peper en zout
snijsla / veldsla

 

Wanneer je niet te veel tijd in de keuken wil doorbrengen, vertrek je van gegaarde rode biet en kan je de gegrilde aardappeltjes vervangen door kroketjes.

Bereiding

Wanneer je vertrekt van verse rode bieten, begin je met deze gaar te koken gedurende zo’n 30 minuten. Snijd hiervoor het loof niet te kort af, en was de biet grondig.
Laat de rode biet afkoelen. Dit kan je al vooraf doen wanneer je de dag zelf niet te lang in de keuken wil staan.

 

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Meng de olie met de gesmolten boter.
Was de aardappelen en schil indien gewenst.
Maak inkepingen om een waaier te creëren (niet volledig doorsnijden)
Leg de aardappelen in een ovenschotel en besprenkel met het olie- en boter mengsel.
Kruid met (verse) tijm, look, peper en zout (duw ook wat kruiden in de inkepingen).
Bak 1 uur in de oven op 180 °C en bevochtig regelmatig met het bakvocht.

 

Leg de eendenborst met de vetkant op een snijplank.
Snijd het overhangende vet er af.
Maak met een scherp mes een ruitpatroon in de vetlaag (zonder het vlees te raken).
Kruid de eendenborst met peper en zout.

 

Laat een pan heet worden op een matig vuur. Je hebt geen vetstof nodig.
Bak hierin de eendenborst op de vetlaag.
Draai na 2 minuten om. De vetlaag is nu bruin en krokant.
bak de andere kant een halve minuut en leg de eendenborst in een ovenschotel.
Gaar in 5 minuten rosé in de oven op 180 °C.
Laat het vlees 5 minuten buiten de oven rusten onder aluminiumfolie.
Snijd het vlees in plakjes.

 

Meng in een kom de dressing van balsamicoazijn, mosterd en honing, en voeg langzaam de olie toe.
Breng op smaak met peper en zout.
Rooster de pijnboompitjes in een pan zonder olie.
Snijd de rode biet in dunne plakken en schik op de borden.
Lepel de dressing over de bietjes.
Leg hierop de eendenborst en werk af met de pijnboompitten.
Serveer met een aardappel en wat verse sla.


Deel dit artikel:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *